Förberedelser inför ett marathon

Att ta sig an ett marathon är en utmaning i sig och kommer med största sannolikhet vara en hård kamp från start till mål. Ett marathon är 42 km långt och under den sträckan kommer kroppen testa dina gränser både kroppsligt men även psykiskt. Görs det goda förberedelser innan ett marathonlopp så kommer du givetvis gynnas av det inför loppet. Det kommer fortfarande bli en kamp men kommer sannolikt ge dig mer självsäkerhet inför uppgiften som komma skall.

Tips att ta till sig inför ett marathon

Börja i god tid: Kroppen är anpassningsbar men det behövs tid för att få den att acklimatiseras sig till uppgiften. Därav är det bra att starta din resa redan 9 till 12 månader i förväg inför loppet.

Öka distansen succesivt: Som med det mesta så är det bra att ta små steg genom processen för att på så sätt vänja kroppen. Börja med exempelvis en 90 minuters runda en gång i veckan för att därefter öka succesivt. Genom detta kommer du vänja kroppen för det som komma skall i små steg, återhämtningen är på sin plats samt att risken för skador minimeras. En bra morot att förhålla sig till innan du står på startlinjen inför ett marathon är att du löpt 30km 2-3 gånger innan loppet.

Andra träningsmetoder att ta till sig: Förutom löpningen är det bra att kombinera löppassen med att stärka din kropp. Lägg till styrkepass för ben, rygg samt bål i schemat utöver löpningen. En stark bål ger dig bra förutsättningar.

Material: Se till att skorna du använder dig av inför loppet är inkörda. Alltså köp inte helt nya skor inför loppet som du inte löpt med innan.

När en vecka återstår till loppet: Här gäller det att ladda batterierna och äta mycket kolhydratet. Detta kan kombineras med lätta promenader eller lättare jogging men inget som tröttar ut dig.

structure-lite