Lyckas med ditt första maraton

Vägen till ett maraton kan vara lång. Det kräver mycket träning, men det är mödan värt när du väl springer på upploppet och över mållinjen. Här kommer tipsen på hur du lyckas med ditt första maraton.

Varför springa ett maraton?

Varför springa ett maraton? Det är en fråga som många ställer sig och det finns många svar: löparglädje, utmaningen, gemenskapen och för att ha ett mål att arbeta mot. Ibland kan svaret också vara av en mer personlig karaktär, för att hjälpa din partner att orka träna och delta tillsammans, eller för att springa samma lopp som en förälder eller ett syskon gjort – särskilt om den har gått bort. Det finns en slags ödmjukhet i löpning, det handlar om mer än att bara ta sig runt en bana fysiskt. För många är också löpningen ett sätt att orka med vardagen, få bättre hälsa eller bli av med stress. Om vi går igenom en jobbig period i livet, som arbetslöshet, sjukdom eller om någon som vi håller av har dött, kan löpningen faktiskt vara en hjälp. Är det så att en älskad har gått bort, och du behöver hjälp med bouppteckning och arv kan du vända dig till Lavendla.se. Vi behöver alla ta emot hjälp ibland, för att klara en jobbig tid eller för att springa ett långt lopp.

Tid och planering

Det är många som åker Vasaloppet utan att ha tränat så mycket innan loppet – och det är 9 mil. Trots det är det inte en god idé att försöka ta sig igenom ett maraton på vilja. Det är skillnad på att åka skidor och att behöva arbeta för varje steg själv. För att lyckas med ditt första maraton räcker det inte med att du har tagit dig i mål, ett lyckat maraton ger ofta mersmak. Även om ditt mål är att springa ett maraton innan du har fyllt 40 år, och du är 39 år, kan det vara klokt att hinna träna nog mycket innan och skjuta upp målet ett år. Det bästa sättet att börja träna är redan idag. Börja långsamt och bygg upp din kondition, kilometer för kilometer. Det kan också underlätta att gå med i en löpklubb eller löpgrupp. Även i mindre städer brukar det finnas en löpgrupp att träna med – kolla Facebook. Löpning är en individsport, men som individer behöver vi stöd av varandra.

Förutom att det är klokt att hitta andra att löpträna med emellanåt, helst också en annan person som också vill springa ett maraton, är det viktigt att träna under vinterhalvåret. Ett bra sätt att komma iväg en grå novemberkväll, är genom bra utrustning. Köp riktiga löparskor, olika skor för olika underlag och väderlekar, sköna löparkläder och använd reflexer.

structure-lite