Att springa Marathon innebär att man är i mycket gott fysiskt skick men det betyder inte att det inte finns Avsevärda risker med att springa över 42km. Förutom de vanligaste problemen som kramp, vätskebrist och allmän utmattning gäller det också att hålla koll på pulsen, blodsockret och hur mycket vatten man dricker. Den erfarne löparen vet att det kan göra riktigt ont att springa så länge men vet ändå att skilja på normal och farlig smärta.
Det är ovanligt med dödsfall under Marathonlopp men det har hänt. Vanligast är i stället att folk behöver assistans på grund av kramper och andnöd som inte sällan orsakats av att man druckit för mycket vatten. Tillståndet kallas hyponatremi och drabbar främst kvinnor som dricker mer vatten än njurarna kan klara av, vilket till och med kan leda till döden. Andra, mindre farliga men väl otrevlig, konsekvenser är så kallade ”löparbröstvårtor” som innebär att kläderna skavt sönder nämnda kroppsdel, liksom blåsor på fötterna.
Vill man springa ett Marathonlopp är det därför viktigt att man förbereder sig långt i förväg, tillåter kroppen att vila upp sig mellan passen och lär sig att känna igen olika typer av smärta.