Marathons många rekord

 

Titeln som den snabbaste Marathonlöparen tillhör idag Dennis Kimmetto, en trettiotreårig kenyan som år 2014 sprang loppet på två timmar, två minuter och femtiosju sekunder. Den kvinnliga rekordvinnaren är en brittiska vid namn Paula Radcliffe som år 2003 klarade sträckan på
två timmar, femton minuter och tjugotre sekunder. Det här är inga små bedrifter, men de är inte de enda rekorden som slagits i Marathon-sammanhang.

Den äldsta deltagaren någonsin var en hundraårig brittisk sik vid namn Fauja Singh som klarade ett Marathon i Toronto år 2011 på åtta timmar och elva minuter men då han inte lyckades presentera ett giltigt födelsebevis fråntogs han senare titeln. I stället innehas den idag av Hariette Thompson som vid 92 års ålder klarade ett Marathonlopp på sju timmar och tjugofyra minuter.

Skandal utbröt år 2006 då en indisk treårig pojke genomförde loppet vilket förvisso gjorde honom till historiens yngste marathonlöpare men samtidigt ledde till att hans tränare arresterades för utnyttjande av minderårig.

Andra rekord innehas av Steve Edwards som sprungit 500 Marathon på under tre och en halv timme, liksom Ranulph Fiennes som år 2003 sprang sju Marathon på sju kontinenter på sju dagar.

structure-lite