Springa marathon på under två timmar

Att springa marathon är något som låter som en overklig ansträngning för de flesta. Faktum är att bara promenera de 42 kilometerna som ett marathon faktiskt är en riktigt jobbig ansträngning för många människor. Men om man nu vill slå världsrekordet i marathon, hur fort behöver man springa då? Svaret är under två timmar, något som ingen hittills lyckas med. Det finns dock människor som försöker sig på denna gräns och också har varit nära. Det nuvarande marathonrekordet ligger i dagsläget på 2,02,57. För att komma under tvåtimmarsgränsen krävs en kilometertid på 2.50 minuter per kilometer, något som är otroligt snabbt.

Är det möjligt att springa under två timmar?

Det finns faktiskt en person som nästan klarat att slå den åtråvärda tvåtimmarsgränsen. Hans namn är Eliud Kipchoge och han sprang på två timmar och 24 sekunder, men världsrekordet räknades inte eftersom ett regelbrott uppdagades. För att få perspektiv och förstå hur snabbt man måste springa för att klara maran under två timmar kan man jämföra med den vanliga motionslöparen som ofta håller ett tempo på mellan fem och sju minuter per kilometer. Den som ska springa under två timmar måste alltså springa det absolut snabbaste hen kan under alla 42 kilometer. Trots detta pågår fortfarande rekordförsök, men vi vet ännu inte vem som kommer att spräcka den magiska tvåtimmarsgränsen. Klart är i alla fall att den person som klarar det måste vara lätt, ha de absolut bästa fysiska förutsättningarna och dessutom vara extremt vältränad.

Många faktorer spelar in

Förutom att löparen måste vara i absolut toppform så är det också många andra faktorer som ska vara precis rätt för att det ska vara möjligt att springa ett marathonlopp under två timmar. Luftmotståndet måste vara minimalt, skorna måste vara precis rätt och underlaget måste vara bra. Många av dessa försök har faktiskt genomförts på banor för gokart eftersom de erbjuder de bästa förhållandena. Visst kommer säkert tvåtimmarsmålet en dag att uppnås, men det kommer nog att ta några år. Mikael Matsson som är högskolelektor på Gymnastik och Idrottshögskolan tippar på att målet kommer nås så långt fram som år 2037. Han tror också att löparen som slutligen kommer att klara eldprovet kommer att vara mycket liten, detta eftersom det ger bäst ekonomi i löpningen. En liten kropp behöver helt enkelt inte lika mycket näring som en stor och kan därför hålla musklerna arbetande under en längre period.

structure-lite