Att förbereda sig inför Marathon

 

Det är aldrig för sent att börja träna och att klara av 42 km är ingen liten bedrift. Med mycket träning och rejäl målmedvetenhet kan man till och med klara av detta. Förutsatt att man är frisk kan nästan vem som helst springa Marathon, men det gäller att man förbereder sig ordentligt. På internet finns det bra information om Marathonträning.

Utrustning

Det är viktigt att man skaffar sig rätt skor och de flesta sportbutiker har löparbanor där personalen kan analysera dina steg och hur foten är formad. Man bör också skaffa sig bra kläder för alla väderlekar. En rolig attiralj att införskaffa är stegmätare där man kan se hur man utvecklas. Det finns mycket bra löparmusik för alla smaker.

Börja springa

Man bör börja försiktigt och sätta små mål åt sig själv t.ex. att springa i tjugo minuter. Det är bra att vara ordentligt uppvärmd och att stretcha efteråt. Ta det lugnt, sätter du för höga mål från början kan det vara lätt att tappa motivationen om man inte lyckas.

När ska man springa?

Beroende på det egna tidschemat passar olika tider för olika människor så här gäller det att hitta en bra rutin. Många fördrar att springa på morgonen medan andra känner sig för stela och trötta då. Det är viktigt att vara utvilad när man springer för att undvika skador. Börja med att springa tre gånger i veckan med en dags vila emellan.

Om motivationen sviktar

Många upplever redan efter några gånger att motivationen inte riktigt hänger med. Löpning handlar mycket om disciplin så ibland måste man faktiskt tvinga sig själv att springa. Se löpningen som ett bra tillfälle att rensa hjärnan. Spring inte alltid till samma låtar. Belöna dig själv med en biobiljett eller nytt klädesplagg varje gång ett mål uppnåtts.

structure-lite