Marathon på Mars

 

Enligt den amerikanska myndigheten för rymd och luftfart NASA avklarade farkosten Opportunity det exakta avståndet för ett Marathon, 42.195km, på den röda planeten i mars, 2015. Det tog Rovern hela elva år och två månader att avverka sträckan och även om målet i sig inte hade med långdistansrekord att göra är det ändå ingen liten bedrift för mänsklig teknologi.

Andra märkliga platser för Marathonlopp kan man hitta på hemmaplan. Vad sägs om ett Marathon på Mt. Everest? Loppet, som egentligen var en vandring, ägde rum i november 2015, tog femton dagar och deltagarna drabbades bland annat av höjdsjuka. I Frankrike kan man delta i Marathon du Medoc där man har sex och en halv timme på sig att prova viner och gåslever under loppet.

För deltagare med yngre sinnen kan man springa Disneylopp i Florida där man löper genom filmstudios och nöjesparker. Man blir under vägen påhejad av Disneyfigurer och vinnaren får en Musse Piggmedalj. Ett svårt men intressant marathonlopp kan man springa utmed Kinesiska muren men då får man räkna med tuffa backar och ojämnt underlag.

I Wales har man länge haft ett lopp där människor tävlar mot hästar. Efter 24 års raka segrar för hästarna lyckades en elitlöpare vinna loppet år 2015.

structure-lite