Kändisarna springer

 

Marathonloppet är ett av världens berömdaste löparevenemang och även om dess deltagare mestadels är hängivna atleter så finns det många icke-professionella marathonlöpare som sprungit loppet. Det har ofta varit i samband med välgörenhet men också ren löparglädje och en god portion prestige.

  • Gordon Ramsay: den ilskne mästerkocken sprang London Marathon hela tio gånger mellan åren 2001-2009 för att ge uppmärksamhet åt forskning runt ryggmärgsbråck. Han började springa efter att hans svärfar gett honom pikar om att han börjat bli tjock varvid den temperamentsfulle skotten gav svar på tal med en lång rad atletiska bedrifter. Det bästa loppet sprang han år 2004 då han avverkade det på tiden 3:30:37.
  • George W. Bush: den inte alltid populära amerikanske presidenten sprang år 1993 Houstons Maratonlopp vid 46 års ålder. Han skall av klarat det hela på tiden 3:44:52, men det har ryktats om att man eventuellt fuskade lite med de siffrorna.
  • Oprah Winfrey: den amerikanska Tv-profilen associeras sällan med sportighet men år 1994 sprang hon Marine Corps Marathon på tiden 4:29:15 för att visa sitt stöd för loppets budskap om hälsa och att samla in pengar åt behövande krigsveteraner.
  • Kronprins Fredrik av Danmark avverkade Köpenhamns Marathon på blott 3:06:49 och som medlem av den Internationella Olympiska Kommittén förespråkar han hälsa och träning. Han har även sprungit loppet i New York och Paris.
  • Pamela Anderson, den kanadensiska Baywatch stjärnan som vi mest sett springa i slowmotion sprang år 2013 New York City Marathon. Den då 46-åriga Anderson klarade loppet på 4:53:52 och var fullkomligen utmattad efteråt men lyckades med bedriften samla in pengar år det svårt drabbade Haiti.
  • Will Ferrell, den amerikanske komikern klarade Boston Marathon år 2003 på tiden 3:56:12 men har även sprungit lopp i New York och Stockholm. Själv har han konstaterat att det inte är något roligt med det hela utan att det i princip bara gör ont.
  • Alicia Keys: den amerikanska sångerskan och låtskrivaren tog nästan sex timmar på sig att klara New York Marathon år 2015 men lyckades med det samla in pengar åt barn med HIV.

Även svenska kändisar som Måns Zelmerlöw och Martina Haag har satt på löparskorna under åren och klarat av det prestigefyllda loppet. Bland de mer oväntade namnen har vi Jan Malmsjö som sprang New York Marathon hela två gånger vid femtio och sjuttio års ålder. Han hade också velat göra det inför åttioårsdagen med hindrades av en knäoperation.

structure-lite