Stockholm Marathon

År 2018 blir det 40:e gången som tappra löpare tar sig runt på en 4,2 mil lång bana i Stockholm i loppet med namnet Stockholm Marathon. Det betyder att detta marathon har gått ända sedan år 1979. Loppet går främst kring Stockholms innerstad men gör även avstickare ut till Gärdet. De som sprungit loppet anger den fruktade Västerbron som loppets absolut jobbigaste del, något som beror på den ganska kraftiga lutningen. Läs vidare om du vill lära dig mer om detta spännande och krävande lopp. Vem vet, kanske blir du sugen på att delta nästa gång det går?

Vinnare i Stockholm Marathon

Genom åren har ett stort antal vinnare, både kvinnor och män, korats under Stockholm Marathon. Den första som vann springtävlingen var Jukka Toivola från Finland i herrklassen och Heide Brenner från Tyskland i damklassen. Detta skedde år 1979. Den bästa tiden i herrklassen var då 2.17.35 och i damklassen var den 2.47.06. Det är spännande att jämföra dessa tider med resultatet för Stockholm Marathon 2017. 2017 sprang den manliga vinnaren Abrah Milav på på 2.11.36 och den kvinnliga vinnaren Konjit Tilahun på 2.35.45. Genom att titta på dessa resultat kan man se att mycket har hänt med utvecklingen inom löpning under åren, något som naturligtvis både beror på teknik och utrustning. Det gällande kvinnliga rekordet i loppet togs dock redan 1988 när norskan Grete Waitz sprang loppet på 2.28.24.

Vad krävs för att delta?

Vem som helst kan anmäla sig till Stockholm Marathon, men det är en god idé att vara väl förberedd innan du antar den stora utmaningen. Bäst är naturligtvis om man tränat löpning ett tag och har ett ganska stort antal långpass i ryggsäcken. För att delta i loppet behöver du så klart också betala en startavgift. För den som är elitlöpare finns en rad sponsorer som gladeligen står för alla utgifter, men amatören får kanske nöja sig med några reklampennor som passar ditt ändamål som sponsring. Något som är säkert är i alla fall att även om du inte är någon elitlöpare så kommer Stockholm Marathon att vara en rolig, spännande och utmanande upplevelse. Ser du bara till att vara väl förberedd så blir loppet säkert ett minne för livet.

structure-lite